Hvordan kan cortenstål holde, når det ruster?

Hvordan kan cortenstål holde, når det ruster?

Hvor stammer cortenstål fra?

’The United States of America Steel Corporation’ udviklede cortenstål i 1930’erne til at lave kulvogne til jernbanen og broer, hvor vedligeholdelse af undersiden var særlig vanskelig. Med cortenstål kunne man nemlig slippe for at male stålet, og samtidig have en stærk og svejsbar ståltype, der er vejrbestandig. Cortenstålet er efterfølgende blevet brugt til flere former for beskyttelse (blandt andet facadebeklædning) i begyndelsen af ​​1960’erne. I dag benyttes cortenstål stadig i arkitekturen mange steder – fx Bryggen i Vejle, Dampkedel Bygningen i Silkeborgs Papirfabrik og Farum Midtpunkt.

Hvorfor holder cortenstål, selvom det ruster?

Cortenstål ruster hurtigt i overfladen, men det har en langsommere gennemtæring end blødt stål. Cortenstålet holder sig godt – selvom det ser rustent ud. Cortenstålet ruster nemlig kun på overfladen, og rusten på overfladen hjælper til med at beskytte stålet.

Hvorfor flager cortenstål?

Cortenståls udseende udvikler sig over tid, og det er normalt, at det flager lidt i bunden, hvor der er mest vand. Det har ingen betydning for holdbarheden af cortenstålet. Her er det også vigtigt at bemærke, at rust er 7 gange tykkere end originalstålet. 2 mm cortenstål bliver altså til 14 mm rust. Det betyder, at 0,3 mm rust kommer af i 2,1 mm flager, hvilket kan gøre, at det ser værre ud, end det er. Flagerne forsvinder ikke (med mindre de brækkes af), og de vil beskytte stålet underneden. Hvis du af æstetiske årsager ønsker at fjerne lidt af flagerne, kan du bruge en grydesvamp eller lidt sandpapir.

Smitter cortenstål af på underlaget?

I begyndelsen af rustprocessen kan rusten dryppe ned på underlaget, og der vil kunne komme pletter. Dette kan undgås ved at lægge lidt presenning ind under kanterne, som rusten så kan dryppe ned på. Efter nogle måneder vil rustprocessen ikke gå nær så hurtigt, og der vil ikke længere forekomme afsmitning.

Hvorfor ruster cortenstål forskelligt?

Det er normalt, at cortenstål ruster i forskelligt tempo. Det kan skyldes, at der stadig er et olielag på de plader, der ruster langsommere. Det kan hjælpe at vaske pladerne, som ikke er rustet meget, af i saltvand en gang. Når pladerne får regn, vil processen rigtigt tage fart, og rustprocessen vil gå mere i gang.

Hvorfor vælge plantekasser i cortenstål?

Plantekasser er en fantastisk måde at bringe liv og farve til din have eller terrasse. Der er et utal af planter, som du kan vælge imellem, når det kommer til at plante i dine cortenståls plantekasser. Det er vigtigt at overveje, hvilke planter der vil trives i de miljøforhold, som din terrasse eller have tilbyder, for at sikre, at du får det bedste ud af din plantekasse i cortenstål.