Hvilken kompostbeholder skal du vælge?

Der er mange fordele ved at lave din egen kompost. Det er ikke kun bæredygtigt, men det er også meget effektivt for din have, hvis du skal gøde din græsplæne, så der kommer nye næringsstoffer til. Det kan også bruges til vækst af dine nyplantet grøntsager ude i din køkkenhave. Hvis du ikke allerede har en kompostbeholder, så skal du investere i en. Men hvilken kompostbeholder skal du vælge til din have? Det har vi skrevet mere om i denne artikel.

 

Hvorfor skal du overveje en kompostbeholder?

Hvorfor giver det overhovedet mening for dig at bruge kompost til din have? Hvis du ikke allerede gør det, så kan det være en effektiv måde, hvor du kan få pænere blomster og grønne græs på. Du kan få meget mere udbytte i din have, og så er det også sjovt at følge med i. Det er mere bæredygtigt, fordi du genbruger dit haveaffald eller madaffald som næring ud til din have. Du behøver ikke at skulle bruge kunstgødning, nu hvor du har din egen rendyrket kompost ude i din have. Du kan også lave din egen kompost uden en kompostbeholder. Her kan du bare samle din kompost i en bunke. Dog hjælper en kompostbeholder dig til at holde mere orden i din have, og du vil også få god kvalitetskompost ud af at have det i en beholder. Så undgår du også at få besøg af diverse dyr ude fra naturen.

 

Hvilken type kompostbeholder skal du vælge?

Når det gælder kompost, er der nogle få forskellige ting, du skal tage hensyn til. Det er bl.a. størrelsen på din have, hvor ofte du planlægger at kompostere, og hvilken type kompostbeholder du ønsker. Hvis du har en lille have, eller hvis du ikke har planer om at kompostere særlig ofte, er en lille beholder en god mulighed. Hvis du har en stor have, eller hvis du har planer om at kompostere regelmæssigt, skal du bruge en større beholder. Du kan vælge en kompostbeholder af enten plast eller træ. Du kan også finde nogle, der er lavet af galvaniseret stål. Alle muligheder er gode og du skal bare være sikker på, at det kan holde til det omskiftelige vejr, som vi har her i Danmark. Priserne varierer ud af det materiale, som du køber din kompostbeholder i.

Åben eller lukket kompostbeholder?

Nu er næste skridt at finde ud af, om du vil have en åben eller lukket kompostbeholder. Begge ting har sine fordele og ulemper. Med en åben kompostbeholder kan du kompostere blomster, der er visnet, eller grene fra da du har klippet hækken. Med en lukket kompostbeholder forhindrer du, at regnvand, slud eller tørvejr trænger ned i beholderen. Komposten får dermed sagt lov til at stå for sig selv i en lukket kompostbeholder, uden at næringsstofferne bliver skyllet væk fra regnen eller andre dyr kommer og spiser indholdet i beholderen.  Det afhænger i virkeligheden af dine individuelle behov og præferencer. Men du kan undersøge dine muligheder, før du vælger at købe den første kompostbeholder, du får øje på.